Menu
Logo Digident Tandartsen

Behandeling na afspraak

014/26 35 41

Elke werkdag van 9 tot 17u

Wachtdienst

090/33 99 69

Betalend centraal noodnr.
Tarief : 1,5 euro/min.

Anti-snurkprothese MRA

“Gemiddeld 60% van alle mannen en 40% van alle vrouwen op middelbare leeftijd snurkt, net als 10% van alle mannen en 5% van alle vrouwen onder de 30 jaar. Snurken betekent voor de meeste mensen een teken van diepe slaap. Toch voelen sommigen zich ondanks deze diepe slaap ’s ochtends niet uitgeslapen.

Door het ontspannen van het zachte gehemelte en de tong, vernauwt deze de natuurlijke luchtweg. U moet de lucht dan met meer kracht naar binnen zuigen. Zo ontstaat bij het ademen een trilling van het zachte gedeelte van de keelholte. Dat veroorzaakt het bekende snurkgeluid. Deze vernauwing kan soms volledig zijn, waardoor je gedurende een korte periode niet ademt tijdens je slaap. In dit geval spreken we van slaapapneu.

De eenvoudigste hulp is een Mandibulair Repositie Apparaat, afgekort MRA. Dit is een op maat vervaardigde kunststof beugel, die u tijdens de slaap in uw mond draagt. Het houdt uw onderkaak naar voren en houdt zo uw luchtweg open.

Voorafgaand aan de behandeling met een MRA, onderzoekt uw tandarts de conditie van uw gebit, de omliggende weefsels en de manier waarop uw tanden en kiezen op elkaar komen. Een MRA is minder of zelfs niet geschikt voor mensen met een beperkte mondopening, een verhoogde braakreflex, een kunstgebit of een slechte conditie van gebit en omgevende weefsels.

Uw tandarts maakt gebitsafdrukken van boven-en onderkaak. Aan de hand van deze afdrukken maakt een tandtechnicus het MRA voor u op maat. Als het MRA klaar is, krijgt u deze met de nodige instructies mee naar huis. Daarna volgen er afspraken om het MRA indien nodig bij te stellen en de werking ervan te controleren (titratie).

Sinds 2017 is er een volledige terugbetaling voorzien voor patiƫnten met een matige tot ernstige slaapapneu (Apneu-Hypopneu Index van > 15/u).
Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u een afspraak te maken in het OSAS (Obstructief SlaapApneuSyndroom) centrum te AZ Herentals waar u een afspraak zal krijgen bij de longarts (dr. Dobbeleire), de Neus-Keel-Oor-arts (dr. Sebrechts) en de tandarts (Dorien Adriaens).
Aan de hand van een slaapstudie en de nodige onderzoeken, kan men de graad van slaapapneu bepalen en bekijken of u als patiƫnt in aanmerking komt voor een terugbetaling.

Uiteraard kan u ook enkel voor het snurken een MRA laten vervaardigen in onze tandartspraktijk, maar dan hebt u geen recht op enige terugbetaling.